GYIK

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK
 
Mikor, hol lesz a következő találkozó?
 
A Következő Kultúrák Közötti Kommunikáció Találkozóra 2015. július 13-19 között kerül sor Pécsett, a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Karán.
 
Milyen gyakran kerül megrendezésre?
 
A rendezvényt 2009 óta kétévente szervezzük meg, a 2015-as után a következő várhatóan 2017 nyarán lesz.
 
Hogyan épül fel a Találkozó programja?
 
A program, melyet a szervezők ajánlanak, nincs kőbe ésve: amennyiben a résztvevők változtatni szeretnének, minden lehetőségük meglesz rá. Általában a találkozó a következőképp szokott alakulni:
Hétfőn kora délután, 13:30-tól regisztráció. Fontos, hogy a résztvevők időben regisztrálják magukat a szállás elfoglalása, étkezési igények tisztázása, kiscsoportokba való jelentkezés miatt. Az esemény megnyitóját 17 órakor tartjuk egy álló fogadás keretében, melyre minden résztvevőt szeretettel várunk. Ezt követi egy játékos ismerkedés, közös esti program.
Keddtől szombatig minden nap 9-11h-ig nagycsoport, melyet félórás szünet követ. 11:30-13:30-ig kiscsoportok, 13:30-14:30-ig ebéd, 14:30-16h-ig témacsoport, majd újabb félóra szünet. 16:30-18:30-ig újra kiscsoport, 18:30-20h-ig vacsora, majd 20h-től fakultatív közös programok: bográcsozás, táncház, zenélés, kikapcsolódás. A csütörtök reggeli nagycsoport "céltarörő" nagycsoport lesz, mely során a csoport maga elé tűz egy célt (pld. valamilyen alkotás létrehozása, tevékenység), és a csoport minden erejét e cél elérésére összpontosítja.
Vasárnap délelőtt búcsú csoportokkal zárjuk a programot: nagycsoporttal, és igény esetén egy-egy utolsó kiscsoporttal. 
 
Mi az a kiscsoport?
 
A találkozó egyik fő vezérfonala a kiscsoport. A jelentkezők első nap (hétfőn vagy kedden reggel) a helyszínen a megadott facilitátorok (vagy facilitátor-párok) csoportjaiba iratkozhatnak fel. A kiscsoportok kb. 10-15 főből állnak. Az első napon megalakult csoportok összetétele a hét folyamán nem változik, napi kétszer két órára gyűlnek össze. Ezekben a csoportokban teljes mértékben az történik, amit a résztvevők szeretnének. Nincs megadott téma, nincsenek keretek, elvárások. Jellemzően intenzív önismereti és társas folyamatok zajlanak. A kiscsoportokről bővebben ld.: Carl Rogers: Találkozások című könyvét.
 
Mi az a nagycsoport?
 
A találkozó másik fő eleme a nagycsoport. Minden nap reggelén az összes résztvevő találkozik 2 órára, és az történik, amit szeretnének: keretek, elvárások nincsenek. A nagycsoportban nem feltétlenül van kijelölt facilitátor – ezt majd a csoport a helyszínen eldönti. A nagycsoport érdekessége, hogy ilyen formában, személyközpontú (nem-)keretek között valószínűleg sehol nem tapasztalható meg, csak egy ilyen találkozón.
 
 
Mi az a témacsoport?
 
A témacsoport egy másfél órás szeminárium-szerű esemény, melyre minden nap azonos időben kerül sor. Párhuzamosan több témacsoport is zajlik különböző termekben, ezekre a helyszínen
kell feliratkozni. Egy témacsoport általában legalább két napon ismétlődik. A témacsoport során a témacsoport vezetője bemutat egy témát, melyet a csoporttal közösen megvitatnak. A témacsoport adott esetben lehet gyakorlati (pl. művészetterápia) jellegű is.
 
 
Ki hozhat témacsoportot? Ki lehet témacsoport-vezető?
 
Minden résztvevőnek van lehetősége témacsoport tartására. A szándékot a jelentkezési lapon, vagy legkésőbb május 31-ig fél a téma fél oldalas abszraktjával az info@edge2000.hu e-mail címen kell jelezni.
 
 
Mi az a facilitátor?
 
Általában szólva, a facilitátor olyan személy, aki serkenti a csoportfolyamatokat, aki segíti a csoport tagjait abban, hogy közösen, együttműködve elérjék közös céljaikat.
A személyközpontú találkozó (encounter) csoport facilitátora bízik az ITT és MOST-ban kialakuló csoportfolyamatokban, ezért oly módon segíti, hogy nem struktúrálja és nem irányítja azokat.
 
 
A témacsoportban is van facilitátor?
 
A témacsoportokban nincs facilitátor, mivel a csoport összetétele alkalmi, az aznap feliratkozott résztvevőkből áll, és csak az adott másfél órára szól.
 
 
Ki lehet facilitátor?
 
Ha Ön facilitátor szeretne lenni, kérjük a jelentkezési lapon a megadott mezőnél jelezze szándékát. Facilitátor az lehet, aki rendelkezik már facilitátori tapasztalattal, vagy előélete részletezésével és motivációs levéllel igazolja alkalmasságát a feladatra. Jelentkezését egy facilitátorokból álló csoport fogja megvitatni.
 
Lehet csak 1-2 napra is jönni?
 
Lehet, de nem érdemes. Tapasztalataink szerint a később érkezőket kellemetlenül érintheti, hogy egy már összeszokott csoportba, megkezdett történetbe idegenként csöppennek bele. Az első nap megalakult kiscsoportoknak jogában áll bezárkózni a később érkezők előtt, vagyis nem tudjuk garantálni azt, hogy aki a 2., 3. vagy későbbi napon érkezik, az be tud kapcsolódni egy kiscsoport munkájába. A korán távozók esetleg lezáratlan, feldolgozatlan élménnyel szakadnak ki a csoportból, mely szintén kellemetlen, esetleg káros lehet a résztvevő számára. A csoportok facilitátorai törekednek arra, hogy az ismerkedés során serkentsék a csoportfolyamatokat, hogy kialakulhasson a biztonságot nyújtó légkör, melyet egy időközben érkező résztvevő jelenléte megtörhet. Az egy hetes folyamat végén a facilitátorok segítenek a csoportoknak abban, hogy a felvetődött konfliktusok elsimuljanak, a szerzett tapasztalatokat a külvilágba kivigyék és a jövőben is hasznosítsák. A korán távozók önmaguk és a csoport számára is elvarratlan szálakat hagyhatnak.
A nagycsoportban és a témacsoportokban azonban hasonló probléma nem feltétlenül merül fel, így azok, akiket esetleg a kiscsoportok elutasítanak, a többi munkában részt tudnak venni.
 
Ha kevesebb napra jövök, mennyibe kerül a részvételi díj?
 
Ha úgy dönt, hogy csak néhány napra kapcsolódik be a találkozó életébe, úgy az Önre vonatkozó részvételi díj összegének annyi heted részét kell kifizetnie, ahány napot részt vett a találkozón. Ha Ön tanár, úgy a részvételi díj 30 000 Ft. Ha 4 napra jön, az ön által fizetendő összeg (30000/7) x 4, vagyis 17143 Ft.
 
Van-e csoportos kedvezmény?
 
Igen.:
5-8 fő 25%
9-14 fő 35%
15 fő felett 50% kedvezmény
 
Melyek a csoportos kedvezmény igénybevételének feltételei?
 
Egy intézménytől, szervezettől jelentkezők, egyszerre (egy napon) beküldött jelentkezés és egy tételben történő utalás. A beérkezett összegről egy számlát állítunk ki a kért számlázási címre. A csoportos kedvezmény akkor is igénybe veheteő, ha a résztvevő egyéb (tanár/diák) stb. kedvezményben részesült. A résztvevők a csoporton belül változhatnak, a részvételi díj tehát átruházható, a változást azonban feltétlenül jelezni kell az info@edge2000.hu e-mail címen.
 
 
Mennyibe kerül a gyermekmegőrző?
 
A Gyermekmegőrző terveink szerint díjmentes lesz.
 
Hol lesz a szállás?
 
2013-ban legtöbben az egyetemhez közeli kollégiumot válaszottuk: Szállás
 
Igénybe kell vennem az itt felkínált szálláslehetőségeket, vagy magamnak is intézhetem?
 
Oldalunkon felsorolt szálláslehetőségek pusztán javaslatok, senkinek nem kötelező igénybe venni.
 
Milyen nyelven fog folyni a kommunikáció az eseményen?
 
Az esemény kétnyelvű, magyar és angol. Szinkrontolmácsot biztosítunk.
 
A kiscsoportban és a témacsoportban is szükség lesz fordításra?
 
Amennyiben a csoportban olyan személy lesz, aki a többségi nyelvet nem érti, úgy tolmácsolást biztosítunk a csoport számára.