KERT és FALAK

Témacsoport vezető: 

A cím és a mögötte rejlő gondolat Paulo Coelho brazil író ’Brida’ című könyvéből származik. Coelho azt írja, hogy az életben minden ember két alap-attitűd valamelyikét veszi fel: ÉPÍT vagy KERTET GONDOZ. Az építő hosszú ideig, fáradságos munkával építi épületének falait, de amikor felépíti, befejezi a ténykedést és azután ott él a falai között bezárva. A kertész, aki ültet és gondoz, megtanul megbirkózni az időjárás viszontagságaival, megtanul folyamatosan gondoskodni, és megtanul megújulni is, hiszen a kert nagy része rendszeresen lepusztul. A kertész élete folyamatos kihívás és kaland. Ez a metafora nagyon megihletett 4 évvel ezelőtt, amikor a 2011-es pécsi találkozóra készültem, nem sokkal azután, hogy 9 hónapra elhagytam itthoni biztonságos falaimat, és Angliában végeztem olyan munkát, amihez se azelőtt se azóta nem volt közöm. Az angliai kalandom óta rendszeresen megvizsgálom a válaszaimat a következő kérdésekre:

 

  • Igaza van-e Coelhonak, hogy egy ember az élete során vagy csak ÉPÍT vagy csak ÜLTET és KERTet gondoz? Nem lehetséges, hogy mindkettőt csinálja attól függően, hogy életének éppen milyen szakaszában van?
  • Vannak-e, s ha igen, mik a FALAIM?
  • Ha tudom, hogy mik a FALAIM, ki tudok lépni közülük legalább néha-néha, hogy valami újat tanuljak?
  • Van-e KERTEM, s ha van, mit nevelek benne? Jó kertész vagyok?
  • Szeretem a munkámat?
  • Főszereplője vagyok az életemnek, vagy mások életét élem?
  • ….stb…

 

A 2011-es és 2013-as találkozók heteiben kétszer, a 2014-es mini CCC-n egyszer volt ’Kert és Falak’ témacsoport. Egy angolóráimon jól bevált technikával, váltott párokkal beszéltük-beszélgettük meg akkori válaszainkat a feltett kérdésekre, majd egy szép zöld spirál alakú kertben és egy rajzolt falon vizuálisan is megjelenítettük azokat. Vajon ugyanazok-e a 2015-ös válaszaink??? Beszéljük meg újra azokkal, akik ott voltak, és szeretettel várok minden új érdeklődőt!!!