A szervezők

Az Edge 2000 Kiadó a pszichológia, pedagógia, életmód, vezetés, drogtörténet témában jelentet meg könyveket. Sorozataink, köteteink központi témája az ember: a saját magát és környezetét feltárni igyekvő lelkes lény, a társas, a magányos, a dolgozó, a lázadó és a tudományos, a beteg, de a boldog is; a szülő és a tanulni vágyó gyerek, vagy éppen a misztikus gondolkodó – homo sapiens.

 

 
  
 
A Kiadó az első Kultúrák Közötti Kommunikáció találkozót 2009-ben szervezte Szegeden, az 1984-es Carl Rogers és munkatársai részvételével lezajlott Kultúrák Közötti Kommunikáció Kreatív Megközelítései című összejövetel 25 éves évfordulója alkalmából.
 
Az 1984-es találkozó szinte minden résztvevő számára nagy élmény volt. A személyközpontú megközelítés valami más volt, mint amit az iskolában tanultunk, a munkahelyünkön tapasztaltunk. Lehetséges így is élni, tanítani, dolgozni? Az a kérdés is ott vibrált a levegőben, hogy „kimondhatjuk ilyen nagy társaságban, amit valóban érzünk, gondolunk?” (Ne feledjük, hogy még évekre vagyunk a rendszerváltozástól: legtöbbünkbe az öncenzúra olyan erősen beépült, hogy már alig vettük észre.)
 
Ettől a 25 évvel későbbi találkozótól nem azt várom, hogy megismételjen egy régi-régi élményt: öregebb lettem egy negyed évszázaddal, megváltozott a politikai/társadalmi helyzet, Carl Rogers, a személyközpontú megközelítés „atyja” több mint két évtizede nincs köztünk – nem léphetünk kétszer ugyanabba a folyóba. De bízom abban, hogy ezúttal is megtörténik valamiféle csoda – talán nem azt kapjuk, amit szeretnénk, de megkapjuk azt, amire itt és most leginkább szükségünk van. Ha megtesszük, ami rajtunk áll, és nem megyünk el vakon a tanulságok mellett.” – írta Klein Sándor a 2009-es Találkozó előtt.
 
Az esemény sikere abban mérhető, hogy a résztvevők kifejezték: újra találkozni szeretnének. Teremtsünk hagyományt: jó volna, ha legalább kétévente lehetőség nyílva egy ilyen jellegű eseményre.
 
2011-ben nagy izgalommal szerveztük a követező találkozót: ha ez most sikerül, hagyomány születik. És így is lett. Új helyszínen, Pécsett, a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködve újabb egyhetes személyközpontú találkozó zajlott le. Ez után már nem is kérdés, hogy az igény fennáll: 2013-ban találkozunk!