Szummer Csaba: Az ellenkultúra

 
 
Az LSD, varázsgombák és más „csodaszerek” – a pszichedelikumok tündöklése, bukása és feltámadása az első olyan magyar nyelvű könyv, amely átfogó képet kíván nyújtani a pszichedelikumok történetéről, társadalmi hatásáról - különösen a hatvanas évek amerikai ellenkultúrájával való kapcsolatáról –, valamint terápiás és spirituális vonatkozásairól. 
 
A könyv fókuszában a pszichedelikumok, vagy ahogyan az orvosi-addiktológiai irodalom nevezi őket, „hallucinogén szerek” állnak, azok az intenzív hatású pszichoaktív anyagok, amelyek radikálisan képesek megváltoztatni az éber, hétköznapi tudat működését. A pszichedelikumok 1955 és 1965 között elfogadott terápiás eszközöknek számítottak, a pszichiáterek jelentős része áttörést remélt tőlük, 1965 és 1975 között az amerikai „ellenkultúra” egyik meghatározó eleme és a többségi társadalom által rettegett szimbóluma lett belőlük, 1975 és 2000 között tiltott diszkódrogokként „tengették léha életüket”, hogy az ezredforduló után – igaz, egyelőre csupán kutatások formájában – újra mint ígéretes terápiás eszközök támadjanak fel.
 
A könyv első része a hatvanas évek pszichedelikus robbanását mutatja be, és annak előtörténetét. Az ötvenes évek végéig csupán művészek, terapeuták, no meg a titkosszolgálatok érdeklődtek irántuk. A hatvanas évek elején elterjedtek az egyetemi campusokon, végül egész Amerikában. Az LSD, a pszilocibin és a meszkalin több csatornán keresztül jelentek meg a tömegfogyasztásban. Az első részben megismerhetjük a hatvanas évek erőteljes ifjúsági mozgalmát, az ellenkultúrát, valamint Timothy Leary, Ken Kesey és mások szerepét abban, hogy az LSD egész Amerikában elterjedt.
 
A második rész a pszichedelikumok spirituális vonatkozásairól szól. A pszichedelikus élmény ugyanis meglepően gyakran transzcendens-spirituális víziókkal, fantáziákkal párosul. A szerző kitér a spirituális-vallásos élmény kulturális szerepére, valamint a vallás funkciójára is.
 
A harmadik rész a klasszikus kor, az ötvenes-hatvanas évek kísérleteit és terápiás eredményeit mutatja be. Végül a negyedik rész a jelenkor pszichedelikus reneszánszáról ad átfogó képet.
 
A szerző, Szummer Csaba a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének habilitált docense, egyben a Multidiszciplináris Társaság a Pszichedelikumok Kutatásáért elnöke. 2013-ban facilitátorként vett részt a Kultúrák Közötti Kommunikáció találkozón,  de a korábbi évek találkozóin is jelen volt,  témacsoportokat tartott a pszichedelikumok témájában.
 
Az itt letölthető írás egy fejezet a könyvből, mely többek között az encounter csoportok történetéről szól. 
A könyv hamarosan megrendelhető itt.
 
A témához kapcsolódó Facebook csoport: www.facebook.com/lsdvarazsgombak