A témacsoportok kezdete – egységesen – 15:00, vége: 16:30.

Alternatív szerelmi kapcsolatok – témafókuszos beszélgetős csoport

Mit jelent a megcsalás neked és mit nekem? Milyen nehézségekkel és örömteli élményekkel néznek szembe azok, akik szerelmi sokszögekben, nyitott kapcsolatokban, poliamóriás kapcsolatokban és hasonló furcsaságokban élnek? Mit gondolsz, mit érzel ezekről a kérdésekről? Mi, a témacsoport meghirdetői, nem vagyunk szakértők, de ezek a kérdések fontosak számunkra, hatnak életünkre. Ha téged is foglalkoztat a téma, gyere, beszélgessünk!

Pilz Fanni:

Még az egyetem alatt találkoztam a CCC-vel- önkéntesként kezdtem, majd az itteni közösség és a Pécsett eltöltött egy hét hamar behúzott magába. Nagyon szeretem a CCC-k intenzitását, azt, hogy napközben ilyen sok órát teszünk abba, hogy saját magunkkal és a környezetünkben másokkal dolgozunk, este pedig tulajdonképpen ugyanez folytatódik, csak egy másik térben találkozunk egymással. Az évek alatt elkezdtem megismerkedni a személyközpontú szemlélettel is- bár mindig is közel éreztem magam hozzá, az elmúlt két évben a képzés keretein belül sokat foglalkozom azzal, hogy hogy tudom a munkámba és a magánéletembe is integrálni azt a szemléletet, amivel ezekben a nyári egy hetekben olyan sokat találkozom.

Klein Dávid:

2009 óta vagyok a CCC szervezője és elkötelezett híve. Szabadidőmben sokat birkózom önmagammal. Ez a találkozó nagyszerű lehetőség erre: fantasztikus emberek között, végezhetek kőkemény önismereti munkát. Együtt sírunk, együtt nevetünk és az, hogy ehhez szervezőként hátteret biztosíthatok, öröm és megtiszteltetés.

KERT és FALAK

A cím és a mögötte rejlő gondolat Paulo Coelho brazil író ’Brida’ című könyvéből származik. Coelho azt írja, hogy az életben minden ember két alap-attitűd valamelyikét veszi fel: ÉPÍT vagy KERTET GONDOZ. Az ÉPÍTŐ hosszú ideig, fáradságos munkával építi épületének falait, de amikor felépíti, befejezi a ténykedést és azután ott él a falai között bezárva. A KERTÉSZ, aki ültet és gondoz, megtanul megbirkózni az időjárás viszontagságaival, megtanul folyamatosan gondoskodni, és megtanul megújulni is, hiszen a kert nagy része rendszeresen lepusztul. A kertész élete folyamatos kihívás és kaland.

Jó érzéssel írom le, hogy a 2011-es CCC óta a ’Kert és Falak’ témacsoport hagyománnyá vált.

A találkozók heteiben egyszer vagy kétszer, az angolóráimon jól bevált technikával, váltott párokkal beszéltük-beszélgettük meg az ’ITT és MOST’-ban, hogy kinek mit jelent ez a metafora, majd egy szép zöld spirál alakú kertben és egy rajzolt falon vizuálisan is megjelenítettük az elmondottakat. Szeretettel várok minden régi és új érdeklődőt!

Bánátiné Tóth Ágnes:

Angoltanár, személyközpontú tanácsadó, encounter-csoport facilitátor és jógaoktató vagyok. 12 évvel ezelőtt a szegedi CCC-n lettem encounter-rajongó, de történetem a személyközpontúságban 30 évvel ezelőtt kezdődött, amikor elkezdtem az angoltanár képzésemet. Az elmúlt 12 évben közel 2800 órát töltöttem kisebb nagyobb, facilitált és kinevezett facilitátor nélküli csoportokban, résztvevőként és facilitátorként, Magyarországon és külföldön is.

Kapcsolatban önmagunkkal – a fókusz módszer segítségével

Rogers tanítványa és munkatársa, Gendlin több évtizedes terápiás tapasztalataira alapozva dolgozta ki a fókusz módszert. A személyközpontú pszichológiához kapcsolódva ez is nondirektív, úgy mondanám, gyengéd metódus. A fókuszolás során enyhe relaxációban odahallgathatunk testünk jelzéseire. Megérezhetjük, hogy belső testi történéseink hogyan követik gondjainkat és pillanatnyi érzéseinket, örömeinket, aggodalmainkat, felmerülő emlékeinket, belső képeinket, egyszóval kapcsolódhatunk önmagunkhoz. Összeköttetésbe kerülhetünk a bennünk állandóan mozgásban lévő ún. pszichofiziológiai áramlattal „hogy puszta gondolatainknál, érzelmeinknél mélyebb szintről éljük meg önmagunkat”(Gendlin) és belső gyermekünket. Ebből a kalandos és bensőséges útból ad ízelítőt a témacsoportunk.

Bodor Zoltán:

1957-ben születtem Budapesten.

Érettségi után az orvosi pálya vonzott, el is végeztem az egyetemet. Ezekben az években azonban már jobban érdekelt a festészet, ezt választottam, festő lettem, az orvosi szakmát nem gyakoroltam. Gyulai Művésztelep vezetőjeként foglalkoztam a pályára készülő fiatalokkal tizennégy éven keresztül nyaranta egy hónapig. Tíz évnyi pszichoterápia keretében végzett önismereti munka után jelentkeztem a Károli mentálhigiénés segítő szakember képzésére. Ezt elvégezve egyéni segítő beszélgetéseket folytatok, egyéni fókusz-folyamatokat kisérek, születésélmény feldolgozó csoportokban segítő vagyok, fókusztréningeket vezetek. Orosz Katalinnál három éves transzperszonális terapeuta képzést végeztem.

Függők az online térben és karanténban

Kérdések, mellyel együtt gondolkozásunkat kezdjük:

  • Kinek mit jelent, hogy szenvedélybeteg (függő) valaki?
  • Mi a lényegi különbség egy alkoholista, egy drogos, egy társfüggő, egy internetfüggő és egy munkafüggő között?
  • Tud-e a rogers-i személyközpontú megközelítés segíteni a szenvedélybetegség kezelésében?
  • És mi köze ennek egyáltalán az encounter csoportokhoz?

Akinek nincs szenvedélybetegsége, az (valószínűleg) nem értheti meg tökéletesen azt, hogy min megy keresztül egy függő. Még nehezebb a megértés, ha a szenvedélybeteget bezárják, megzavarják a szokásos szerhasználatát. Mit érezhet? Miért viselkedik úgy, ahogy? Miként fogadja viselkedését a családja, barátok és kollégái (ha vannak)?

2020 év 03 hó 28 napjától 2021 év 05 hó 30 napjáig terjedő időszakban majd 100 önsegítő csoport gyűlést szerveztem az érintett érdeklődőknek országhatárok nélkül, különböző online felületeken, hanggal és képpel. Az ez alatt az időszak alatt megszerzett, új tapasztalatimat is szeretném megosztani a jelenlévőkkel.

Az érdeklődőkkel – mint tapasztalati szakértő és szenvedélybetegekkel foglalkozó – ezekről és a közben felmerülő kérdésekről szeretnék gondolatokat cserélni, érzéseket megosztani.

Garai István vagyok, szenvedélybeteg tapasztalati szakértő.

Ezt a „tapasztalati szakértő” megfogalmazást egy pszichiáter szenvedélybeteg sorstárstól hallottam, egy intézményben, ahol a függők segítéséről tárgyaltunk az állami rendszer képviselőivel. Amikor rákérdeztem erre a megfogalmazásra, azt válaszolta, hogy nem mondhatom nyíltan ki, hogy függő vagyok, mert akkor nem vesznek komolyan. Ez sajnos igaz!

Több mint tizennégy éve nem kell alkoholt fogyasztanom, 11 éve cigarettáznom és 10 éve foglalkozom a társfüggőségemmel is. Hálával tölt el a tudat, hogy segíthetek a sorstársaimnak felismerni e függőségeket. Hálás vagyok, hogy részt vehetek abban, hogy újra élhetőnek lássák a világot és megpróbáljanak a betegségükkel együtt, egy szeretettel teli életet élni. Érintettként és önkéntes segítőként részt vállalok az Anonim Alkoholisták (AA), az Alkoholbetegek Hozzátartozói (Al-Anon), a Narcotics Anonymous (NA), az Emotions Anonymos (EA), Anonim Gyógyuló Párok (RCA), az Anonim Túlevők (OA), az Anonim Munkafüggők (WA), valamint a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat (KASZ) tevékenységében.

Azonosság és létezés

A kiváncsiság és a kérdezés létezésem és fejlődési hajlamom alapját jelenti. Így természetesen megkérdőjelezem az azonosság fogalmát.

Arra hívlak titeket, hogy megvizsgáljuk az azonosság fogalmát és az azonosság és nem, kultúra, hivatás, szeretet, stb. közötti kapcsolatot Hogy lássuk az azonosság fontosságát és azt, hogy hol kapcsolódunk mi ehhez.

Paul Diaconescu:

Néhány éve személyközpontú pszichoterapeutaként dolgozom, és a fejlődés, nevelés, csoportok és a non-verbália munka érdekel. Az etika is érdekel, és hogy az emberek miért cselekszenek úgy, ahogy cselekszenek, és hogyan igazolják azt. Szeretek utazni, emberekkel találkozni és része lenni a világnak.

Festős workshop

Az alkotás során újabb, másféle érzésekhez, tapasztalatokhoz, felismerésekhez lehet eljutni egy témával kapcsolatban.

A csoport alkalmával festeni szeretnénk, külön vagy közösen, és beszélgetni az élményről, a közös folyamatról, megnézzük ki mit csinált és miről szól neki.

Szeretnénk, ha megtapasztalnánk együtt az alkotás felszabadító élményét.

A festés segít, hogy elkezdj érdeklődni jobban az iránt, hogy hogyan látod, érzékeled a világot. Megfigyelheted, hogy kép, amit a kezed bölcsességével létrehozol, hogyan kapcsolódik ehhez.

Szeretnénk megteremteni egy teret, ahol tudunk magunk és mások egyedi hangjához, stílusához, ábrázolásmódjához kapcsolódni, ezeknek a megértéséhez közelebb kerülni.

Gyere és inspiráljuk egymást!

Bredár Bora vagyok, festőművész hallgató a Képzőművészeti Egyetemen. Néhány éve járok encounter csoportokra és rájöttem, hogy egy verbális csoportban mennyire segít nekem, ha alkotok, spontán nyomot hagyok a papíron, színeket használok, formákat, figurákat rajzolok. Sokszor segít a kapcsolódásban és új perspektívát mutat a lezajló folyamatokról. Nagyon szeretek a természetben járni, a képeimen is sokszor az ember és a természet kapcsolatával foglalkozom. Az alkotást elsősorban felfedezésnek és önismereti útnak tekintem.

Scroll Up