A témacsoportok kezdete – egységesen – 15:00, vége: 16:30.

KERT és FALAK

A cím és a mögötte rejlő gondolat Paulo Coelho brazil író ’Brida’ című könyvéből származik. Coelho azt írja, hogy az életben minden ember két alap-attitűd valamelyikét veszi fel: ÉPÍT vagy KERTET GONDOZ. Az ÉPÍTŐ hosszú ideig, fáradságos munkával építi épületének falait, de amikor felépíti, befejezi a ténykedést és azután ott él a falai között bezárva. A KERTÉSZ, aki ültet és gondoz, megtanul megbirkózni az időjárás viszontagságaival, megtanul folyamatosan gondoskodni, és megtanul megújulni is, hiszen a kert nagy része rendszeresen lepusztul. A kertész élete folyamatos kihívás és kaland.

Jó érzéssel írom le, hogy a 2011-es CCC óta a ’Kert és Falak’ témacsoport hagyománnyá vált.

A találkozók heteiben egyszer vagy kétszer, az angolóráimon jól bevált technikával, váltott párokkal beszéltük-beszélgettük meg az ’ITT és MOST’-ban, hogy kinek mit jelent ez a metafora, majd egy szép zöld spirál alakú kertben és egy rajzolt falon vizuálisan is megjelenítettük az elmondottakat. Szeretettel várok minden régi és új érdeklődőt!

Bánátiné Tóth Ágnes:

Angoltanár, személyközpontú tanácsadó, encounter-csoport facilitátor és jógaoktató vagyok. 12 évvel ezelőtt a szegedi CCC-n lettem encounter-rajongó, de történetem a személyközpontúságban 30 évvel ezelőtt kezdődött, amikor elkezdtem az angoltanár képzésemet. Az elmúlt 12 évben közel 2800 órát töltöttem kisebb nagyobb, facilitált és kinevezett facilitátor nélküli csoportokban, résztvevőként és facilitátorként, Magyarországon és külföldön is.

Függők az online térben és karanténban

Kérdések, mellyel együtt gondolkozásunkat kezdjük:

  • Kinek mit jelent, hogy szenvedélybeteg (függő) valaki?
  • Mi a lényegi különbség egy alkoholista, egy drogos, egy társfüggő, egy internetfüggő és egy munkafüggő között?
  • Tud-e a rogers-i személyközpontú megközelítés segíteni a szenvedélybetegség kezelésében?
  • És mi köze ennek egyáltalán az encounter csoportokhoz?

Akinek nincs szenvedélybetegsége, az (valószínűleg) nem értheti meg tökéletesen azt, hogy min megy keresztül egy függő. Még nehezebb a megértés, ha a szenvedélybeteget bezárják, megzavarják a szokásos szerhasználatát. Mit érezhet? Miért viselkedik úgy, ahogy? Miként fogadja viselkedését a családja, barátok és kollégái (ha vannak)?

2020 év 03 hó 28 napjától 2021 év 05 hó 30 napjáig terjedő időszakban majd 100 önsegítő csoport gyűlést szerveztem az érintett érdeklődőknek országhatárok nélkül, különböző online felületeken, hanggal és képpel. Az ez alatt az időszak alatt megszerzett, új tapasztalatimat is szeretném megosztani a jelenlévőkkel.

Az érdeklődőkkel – mint tapasztalati szakértő és szenvedélybetegekkel foglalkozó – ezekről és a közben felmerülő kérdésekről szeretnék gondolatokat cserélni, érzéseket megosztani.

Garai István vagyok, szenvedélybeteg tapasztalati szakértő.

Ezt a „tapasztalati szakértő” megfogalmazást egy pszichiáter szenvedélybeteg sorstárstól hallottam, egy intézményben, ahol a függők segítéséről tárgyaltunk az állami rendszer képviselőivel. Amikor rákérdeztem erre a megfogalmazásra, azt válaszolta, hogy nem mondhatom nyíltan ki, hogy függő vagyok, mert akkor nem vesznek komolyan. Ez sajnos igaz!

Több mint tizennégy éve nem kell alkoholt fogyasztanom, 11 éve cigarettáznom és 10 éve foglalkozom a társfüggőségemmel is. Hálával tölt el a tudat, hogy segíthetek a sorstársaimnak felismerni e függőségeket. Hálás vagyok, hogy részt vehetek abban, hogy újra élhetőnek lássák a világot és megpróbáljanak a betegségükkel együtt, egy szeretettel teli életet élni. Érintettként és önkéntes segítőként részt vállalok az Anonim Alkoholisták (AA), az Alkoholbetegek Hozzátartozói (Al-Anon), a Narcotics Anonymous (NA), az Emotions Anonymos (EA), Anonim Gyógyuló Párok (RCA), az Anonim Túlevők (OA), az Anonim Munkafüggők (WA), valamint a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat (KASZ) tevékenységében.

Azonosság és létezés

A kiváncsiság és a kérdezés létezésem és fejlődési hajlamom alapját jelenti. Így természetesen megkérdőjelezem az azonosság fogalmát.

Arra hívlak titeket, hogy megvizsgáljuk az azonosság fogalmát és az azonosság és nem, kultúra, hivatás, szeretet, stb. közötti kapcsolatot Hogy lássuk az azonosság fontosságát és azt, hogy hol kapcsolódunk mi ehhez.

Paul Diaconescu:

Néhány éve személyközpontú pszichoterapeutaként dolgozom, és a fejlődés, nevelés, csoportok és a non-verbália munka érdekel. Az etika is érdekel, és hogy az emberek miért cselekszenek úgy, ahogy cselekszenek, és hogyan igazolják azt. Szeretek utazni, emberekkel találkozni és része lenni a világnak.

Festős workshop

Az alkotás során újabb, másféle érzésekhez, tapasztalatokhoz, felismerésekhez lehet eljutni egy témával kapcsolatban.

A csoport alkalmával festeni szeretnénk, külön vagy közösen, és beszélgetni az élményről, a közös folyamatról, megnézzük ki mit csinált és miről szól neki.

Szeretnénk, ha megtapasztalnánk együtt az alkotás felszabadító élményét.

A festés segít, hogy elkezdj érdeklődni jobban az iránt, hogy hogyan látod, érzékeled a világot. Megfigyelheted, hogy kép, amit a kezed bölcsességével létrehozol, hogyan kapcsolódik ehhez.

Szeretnénk megteremteni egy teret, ahol tudunk magunk és mások egyedi hangjához, stílusához, ábrázolásmódjához kapcsolódni, ezeknek a megértéséhez közelebb kerülni.

Gyere és inspiráljuk egymást!

Bredár Bora vagyok, festőművész hallgató a Képzőművészeti Egyetemen. Néhány éve járok encounter csoportokra és rájöttem, hogy egy verbális csoportban mennyire segít nekem, ha alkotok, spontán nyomot hagyok a papíron, színeket használok, formákat, figurákat rajzolok. Sokszor segít a kapcsolódásban és új perspektívát mutat a lezajló folyamatokról. Nagyon szeretek a természetben járni, a képeimen is sokszor az ember és a természet kapcsolatával foglalkozom. Az alkotást elsősorban felfedezésnek és önismereti útnak tekintem.

Hámori Péter vagyok, informatikusként dolgozom. Nagyon érdekelnek a rendszerek, az összefüggéseik, és hogy miként kapcsolódik össze végül minden mindennel. Hogyan érik meg valami, merre megy? Nagyon érdekel a látvány, a kép, a fotó. Egy időben sokat festettem, és nagyon segített az érzéseimhez kapcsolódni, jobban megérteni és elfogadni magam. Keresem az utam ezekben, és remélem, hogy ebben is tudunk majd találkozni a workshopon.

A szülés Janus-arcai – Lelki és családi élmény versus hightech orvoslás

Buda Béla tíz évvel ezelőtti írásának címét kölcsönöztem a témacsoport elnevezéséhez, tisztelettel és hálával gondolva mindarra, amit írásaiban és előadásaiban képviselt a perinatális területen. Gondolatai a mai napig érvényesek, nem veszítettek aktualitásukból.

A szülés/születés minősége legalább olyan fontos, mint annak közvetlen eredménye. Messzire nyúló jelentősége lehet annak, hogy ez az életesemény milyen élmény az édesanya, a baba és a születő család számára. A témacsoport résztvevőivel összegyűjtjük azokat a szempontokat, feltételeket, körülményeket, melyek egy csodálatos, pozitív szülés/születés élményhez vezethetnek. Ki, mikor, hol és hogyan járulhat hozzá, hogy mindez megtörténhessen?

Novák Julianna:

1990-ben tanítóként részt vettem a budapesti Rogers Iskola létrehozásában, ahol mind a négy – már felnőtt – gyerekem megismerte és megszerette a tanulás szabadságát. 1996-tól dúlaként kísérek szüléseket otthon és kórházakban. Perinatális szaktanácsadóként és dúlaként kommunikációs tréningekkel és egyéni tanácsadással segítem a várandós és kisgyerekes szülőket. Jelenleg az ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszékén óraadóként tartok kurzust szülés/születés témában. A fő érdeklődési és kutatási területem a perinatális (születés körüli) tudományok, történések alakulása szerte a világban.

Scroll Up