Célratörő személyközpontú nagycsoport: fókuszban az orosz-ukrán konfliktus
Kultúrák Közötti Kommunikáció Nemzetközi Találkozó,
2022. augusztus 15-21, Pécs

A 2022-es Kultúrák Közötti Kommunikáció Nemzetközi Találkozó (Pécs) Célratörő Nagycsoportja során arra bíztatjuk a résztvevőket – ideértve a meghívott oroszokat és ukránokat – hogy egy facilitált csoportos foglalkozás keretében vitassák meg a múlt és jelen történéseit, melyek a jelenlegi konfliktushoz vezettek. Tesszük ezt annak reményében, hogy a találkozó mintát adhat a békés konfliktuskezeléshez.

Minden orosz és ukrán jelentkező ingyenesen vehet részt az egyhetes találkozón, feltéve, hogy a nagycsoportok munkájában részt vesznek.
(Az ingyenes részvétel a szállásra és étkezésre NEM vonatkozik, azt a résztvevőknek kell állniuk.)

Háttér

Személyközpontú csoportokat először fél évszázaddal ezelőtt Carl Rogers és munkatársai kezdeményeztek. A találkozók rendszerint teret adnak kiscsoportoknak, témacsoportoknak, kísérleti foglalkozásoknak és rekreációs tevékenységeknek. A „személyközpontú találkozók legfontosabb eleme azonban, minden bizonnyal, az összes résztvevőt egyesítő nagycsoport.” (Bozarth, 1992) A kiscsoportok és a nagycsoportok testesítik meg leginkább a PCA megközelítés lényegét: az egyén – és az univerzum – természetes fejlődését. A csoport munkáját rendszerint facilitátorok segítik, ők azonban „nyitottak arra, hogy a csoportfolyamat szabadon kibontakozzon és a csoport a maga természetes ütemét kövesse”.

A Szegeden, 1984-ben megrendezésre került Kultúrák Közötti Kommunikáció Találkozón felmerült egy „kötöttebb” csoportforma lehetősége. Ennek elnevezése lett a Célratörő Nagycsoport: egy olyan csoport, mely során a résztvevők közösen alkotnak valamit. Mi, a magyarországi CCC szervezői, úgy döntöttünk, megtartjuk ezt a hagyományt és a Célratörő Nagycsoportot éves találkozóink részévé tettük az elmúlt tizenhárom évben.

Az idei találkozó és a háború

A PCA mozgalom egy másik jeles hagyománya, hogy „lehetőségként tekintünk ezekre a találkozókra, ahol reflektálhatunk a nemzetközi térben kialakuló feszültségekre és ahol új paradigmákat alakíthatunk ki az emberi természet részét alkotó gonosz kordában tartására. Roger álma volt, hogy meghívja az Európai Parlament 400 tagját egy ilyen jellegű találkozóra, 1985-ben pedig személyközpontú csoportot szervezett a nicaraguai konfliktusban résztvevő nemzetek aktív politikusai részére.

Az Ukrajnában zajló háború, amit mi a média közvetítésével követünk nyomon, mély sebeket ejt. Őszintén reméljük, hogy a találkozó időpontjában (augusztus 15-én) a háború már a múlté. Következményei viszont bizonyosan velünk lesznek még hosszú időn keresztül. Rogers annak idején személyközpontú erőfeszítéseket javasolt a „bolygó szintű nukleáris öngyilkosság” elkerülésére. Raskin és Zucconi (1984) szerint „ha erre nyitott szembenálló csoportok számára a személyközpontú terápiás folyamatokra jellemző facilitációt – empátiát, kongruenciát és odafigyelést – biztosítunk, akkor az ellenoldallal szembeni negatív sztereotípiák gyengülni kezdenek és helyüket az összetartozás személyes és emberi érzése veszi át”.

Ha szeretnél

  • részt venni
  • többet megtudni a rendezvényről
  • feltenni a rendezvénnyel kapcsolatos kérdéseidet

kérlek ne habozz, lépj velem kapcsolatba!

Üdvözlettel:

 

Klein Dávid
szervező
+36 30 256 0960
david.klein@edge2000.hu