Témacsoportok

A témacsoport egy másfél órás szemináriumszerű esemény, melyre minden nap azonos időben kerül sor. Párhuzamosan több témacsoport is zajlik különböző termekben, ezekre a helyszínen kell feliratkozni. Egy témacsoport általában legalább két napon ismétlődik. A témacsoport során a témacsoport vezetője bemutat egy témát, melyet a csoporttal közösen megvitatnak. A témacsoport adott esetben lehet gyakorlati (pl. művészetterápia) jellegű is.

Témacsoport feltöltése

Ha témacsoportot szeretnél hozni, akkor az alábbi gombra kattintva tudod feltölteni annak leírását (magyarul és angolul). A szervezők fenntartják a jogot, hogy témacsoportod elfogadják vagy elvessék. Tervezett témacsoportodról egyeztess a szervezőkkel!

Témacsoportok beosztása és leírása

A témacsoportok egységesen 15:00-kor kezdődnek és 16:30-ig tartanak.

KERT és FALAK

Témacsoportom ötlete azon éveim élményeiből született, melyekben életem második felére készültem.

A cím és a mögötte rejlő gondolat Paulo Coelho brazil író ’Brida’ című könyvéből származik. Coelho azt írja, hogy az életben minden ember két alap-attitűd valamelyikét veszi fel: ÉPÍT vagy KERTET GONDOZ. Az építő hosszú ideig, fáradságos munkával építi épületének falait, de amikor felépíti, befejezi a ténykedést, és azután ott él a falai között bezárva. A kertész, aki ültet és gondoz, megtanul megbirkózni az időjárás viszontagságaival, megtanul folyamatosan gondoskodni, és megtanul megújulni is, hiszen a kert nagy része rendszeresen lepusztul. A kertész élete folyamatos kihívás és kaland.

Ez a metafora nagyon megihletett 9 évvel ezelőtt, amikor a 2011-es pécsi találkozóra készültem, nem sokkal azután, hogy 9 hónapra elhagytam itthoni biztonságos falaimat, és Angliában végeztem olyan munkát, amihez se azelőtt, se azóta nem volt közöm. Az angliai kalandom óta rendszeresen megvizsgálom a válaszaimat a következő kérdésekre:

  • Igaza van-e Coelhonak, hogy egy ember az élete során vagy csak ÉPÍT, vagy csak ÜLTET és KERTet gondoz? Nem lehetséges, hogy mindkettőt csinálja attól függően, hogy életének éppen milyen szakaszában van?
  • Vannak-e, s ha igen, mik a FALAIM?
  • Ha tudom, hogy mik a FALAIM, ki tudok lépni közülük legalább néha-néha, hogy valami újat tanuljak?
  • Van-e KERTEM, s ha van, mit nevelek benne? Jó kertész vagyok?
  • Szeretem-e a munkámat?
  • Főszereplője vagyok az életemnek, vagy mások életét élem?

Jó érzéssel írom le, hogy a 2011-es CCC óta a Kert és Falak témacsoport hagyománnyá vált. A találkozók heteiben egyszer vagy kétszer, az angolóráimon jól bevált technikával, váltott párokkal beszéltük-beszélgettük meg az ’ITT és MOST’-ban született válaszainkat a feltett kérdésekre, majd egy szép zöld spirál alakú kertben és egy rajzolt falon vizuálisan is megjelenítettük azokat. Vajon ugyanazok-e a 2020-as válaszaink? Beszéljük meg újra azokkal, akik ott voltak – akár egyszer, akár többször –, és szeretettel várok minden új érdeklődőt!

Létszámhatár: nincs

Bánátiné Tóth Ágnes:

Angoltanár, személyközpontú tanácsadó, encounter-csoport facilitátor és jógaoktató vagyok. 10 évvel ezelőtt a szegedi CCC-n lettem encounter-rajongó, de történetem a személyközpontúsággal 1991-ben kezdődött. Friss orosz-történelem szakos ELTE diplomámmal, amikor az orosz nyelv megszűnt kötelező tantárgy lenni, és az orosz tanároknak át kellett képződniük, óriási szerencsémre egy alternatív, személyközpontú angoltanár-képző rendszerbe kerültem. A képzést Simonfalvi László, a Valakivé válni c. Rogers-könyv magyar fordítója, angoltanár és tanárképző tréner építette fel.

Ebben a közegben lett belőlem először tanár, majd tanárképző tréner, és mindkét minőségben rengeteget csoportoztam. Ebben a közegben ismertem meg a jógaoktatómat, akivel nagyon jó barátok lettünk, akivel oly sok párhuzamot fedeztünk fel a személyközpontúság és a jógafilozófia alapelvei, gondolatai és értékei között. Neki köszönhetően már 24 éve napi rendszerességgel gyakorlom, és 14 éve oktatom a Jóga a Mindennapi Életben (JMÉ) nevű jógarendszert.

2009-ben Simonfalvi László hívta fel a figyelmemet a CCC-re, ő mutatta az utat életem első encounter-eseményéhez – amikor még el sem tudtam képzelni, milyen lehet egy encounter-csoport, milyen lehet az a személyközpontú közeg, ami nem az angoltanulásról vagy -tanításról szól.

A szegedi találkozó életem egyik legfontosabb fordulópontja volt, megmutatta milyen irányba induljak, és hogy merre tartsak életem második felében. Azóta elvégeztem a személyközpontú tanácsadói képzést, és az encounterezés, akár csak a jógagyakorlás, életem szerves része lett. Közel 2800 órát töltöttem kisebb-nagyobb, facilitált és kinevezett facilitátor nélküli csoportokban, résztvevőként és facilitátorként, Magyarországon és külföldön is.

Érzelemfókuszu szinjátszócsoport

Bemelegitő gyakorlatok, hanggyakorlatok, majd a pár kiválasztása sorshuzassal. Improvizacios gyakorlatok érzelmekre fókuszalva párban. A resztvevők egy egy érzelmet (öröm bánat, harag, felelem undor, irigyseg, stb) kiválasztanak, megbeszelnek, majd a helyszínt , az időt, a konfliktust kiválasztják, a jelenetnek címet adnak. Minden jelenetet megbeszélés követ az érzelmekre fókuszálva. Nincs ítelkezes.

Létszámhatár: 12 fő

Lábán Katalin

Lábán Katalin Mária személyközpontú tanácsadó színész rendező

Bevezetés a kontakt-improvizációs tánc alapjaiba

Először is: Ha teheted, viselj kényelmes nadrágot és hosszú ujjú inget.

Mivel elsősorban művészet, és nem divatirányzat, ez a fajta modern táncművészet mélységével, egyszerűségével és őszinteségével vonzza az embereket az egész világon. Mivel nem korlátozzák a kulturális és nemzeti sajátosságok, felkelti az érdeklődést, és összehozza a nyitott gondolkodású és nyitott szívű embereket, akik hajlamosak szabadságot és boldogságot találni élettevékenységeikben, kapcsolataikban és táncukban.

A kontaktimprovizáció univerzális és sokoldalú karaktere, egyszerűsége és pozitív egészségügyi hatása nemcsak a művészeket vonzza, hanem mindenkit, aki szereti a táncot, a mozgást és a másokkal való kommunikációt. Tánc az élvezetért, tánc az egészségért, tánc tele művészettel, improvizációval, boldogsággal és spontán játék a térrel… Ez csak néhány a szavak közül, amelyek meghatározzák a CI (contact imrovisation) lényegét, szükségességét és hasznosságát minden civilizált és nyitott társadalomban.

“A kontaktimprovizáció minden pillanat megtiszteltetése. Van egy édes önátadás, ami akkor történik, amikor testünk hűséges marad ahhoz, ami most történik, és most… és MOST! Az ember megtanulja felismerni és megkülönböztetni a finom impulzusokat mozgásválasztásunkban és partnerünk döntéseiben. Elkezdjük megfejteni azokat a jelzéseket, amelyeket adunk és kapunk, amelyek megmondják, mikor vezessünk vagy kövessünk, mikor menjünk fel, mikor ereszkedjünk le, hol érintsük meg, hogyan emeljünk, mikor lassítsunk és mikor legyünk nyugodtak. Ebben a formában az ember megtanulja, hogy minden választásnál épségben maradjon, soha ne erőltesse, soha ne siessen. Amikor a test, az elme és a szellem egyesül ösztönös bölcsességükben, az ember minden pillanatban otthon találja magát, kifejezve valódi természetét.” – Moti Zemelman

Létszámhatár: nincs

Lóczi Csenge:

Encounter csoportozással 2016-ban találkoztam először és azóta is tart az aktív lelkesedésem. Először résztvevő, később szervező, 2019 óta pedig facilitátorként is jelen vagyok a Self Groove (Klubkultúra és Mentálhigiéné Egyesület) csapatában. A CCC-re 5 éve járok.

A CCC múltja, jelene és jövője

Sok idősebb hippi barátom van. Azt vettem észre, hogy sokan közülük – miután fiatalabb korukban feltették maguknak a „Ki vagyok én?” nagy kérdését és ilyen-vagy olyan választ kaptak erre – idővel a közösségépítés felé fordultak. Ha ma meglátogatom őket, akkor faágakon csimpaszkodó vidám gyerekeket, bonyolult kapcsolati mintákat, az együtt fejlődés, együtt változás szépségét és nehézségét látom.

Viszonyom a CCC-hez is kicsit ilyen: eleinte csak a másokkal való találkozásnak és önmagam megismerésének egyedülálló eszközét láttam benne. Ma már azonban magát az eseményt is egy különleges, önálló életet élő, fejlődő, változó organizmusnak látom.

Sokunk számára fontos – talán a legfontosabb – kérdés, hogy „Ki vagyok én”. E témacsoport másfél órájában beszélgessünk inkább egy kicsit arról, „Kik vagyunk mi?”

Létszámhatár: nincs

Klein Dávid:

2009 óta vagyok a CCC szervezője és elkötelezett híve. Szabadidőmben sokat birkózom önmagammal. Ez a találkozó nagyszerű lehetőség erre: fantasztikus emberek között, végezhetek kőkemény önismereti munkát. Együtt sírunk, együtt nevetünk és az, hogy ehhez szervezőként hátteret biztosíthatok, öröm és megtiszteltetés.

Családállítás

Röviden: a családállítás egy olyan terápiás módszer, mely során a tudattalanul működő és öröklődő transzgenerációs mintákkal tudunk dolgozni.

A témacsoportom célja, hogy közelebb hozzam és megismertessem veletek ezt a nagyszerű módszert. Két alkalmasra tervezem a csoportot: Az első alkalomnál beszélek arról, hogy mi is az a családállítás; hogyan működik; mikor ajánlom, és mikor nem; továbbá nagyon örülök, ha lesznek kérdéseitek, vagy megosztjátok a tapasztalataitokat. Az első alkalom végén pedig megbeszéljük, hogy ki az, akinek van témája, és szeretne is dolgozni rajta a családállítás módszerével. Közülük „sorsolok” egy szerencsést, akinek a második alkalom során csinálok egy állítást, hogy a gyakorlatban is lássátok, érezzétek, hogy milyen is egy családállításon részt venni. Kérlek, vedd figyelembe, hogy jelentkezéseddel elkötelezed magad mindkét alkalomra! Viszont a második alkalom nyitott lesz, így arra bárki jöhet. Így biztosítva lesz a kellő létszám a terápia megtartásához.

Várlak Titeket szeretettel!

Létszámhatár: nincs

Nagy Renátó:

Nagy Renátó vagyok, Hellinger-féle család és rendszerállító terapeuta. 13 éve kezdtem el foglalkozni az önismeretemmel, és akkor találkoztam a családállítás módszerével is. Ezt követően térérzékelést tanultam, ami nagy mértékben elősegítette a saját stílusom kialakulását. A polgári munkáim miatt, csak az utóbbi pár évben tudtam aktívan terápiákat tartani. Ma már ez a fő tevékenységi köröm.

A játékos/tapasztalati tanulásról

50 évvel ezelőtt Dienes Zoltán kanadai Pszichomatematikai Intézetében ismerkedtem meg a játékos/tapasztalati matematikatanulással. A résztvevőkkel 3-4 fős csoportokban játszanánk egy Dienes-játékkal, majd elbeszélgetnénk a játékok szerepéről a tanulásban.

Létszámhatár: nincs

Klein Sándor:

Negyven évvel ezelőtt részt vettem egy hároméves személyközpontú képzésen, amely nagy hatással volt az életemre. 1984-ben és 1986-ban sikerült Magyarországra hívnom Carl Rogers-t és munkatársait. Ezek volak az első hazai Kultúrák Közötti Kommunikáció találkozók, ezeknek a találkozóknak a szellemét elevenítjük fel 2009 óta nyaranként. Hiszek abban, hogy a hitelesség, az elfogadás és a megértés attitűdjét “létezési módként” megvalósító szülők, tanárok, vezetők jobbá tették az életet azáltal, hogy bevitték a személyközpontú megközelítést a családba, az iskolába, a munkahelyre.

Ön-hipnózis műhely

ENGLISH WORKSHOP

We offer the experience of hypnotic induction with affirmations that you choose for your own health and well-being.

Hypnosis is a natural state – we all experience periods of self-hypnosis – for instance when we are absorbed in a book, film, or music; when we listen to a charismatic orator, when we dance or exercise, even when we are doing everyday tasks that don’t require all our concentration.

Nobody can hypnotize you without your cooperation. A hypnotist can only facilitate you in your journey into hypnosis – and you can do this for yourself. You choose to take yourself into hypnosis and can use hypnosis for your health and benefit.
The power of the mind is immense, and we can so often use it in a negative and damaging way, telling ourselves off, making ourselves ill, undermining our self-esteem, and repeating introjected messages from others that limit our freedom to be.

We – you – can use hypnosis to heal yourself, boost your confidence, to aid your organismic growth. Join us and learn how!

Bernard Mooney

I have practiced as a Person-Centred counselor since the late 1980s, and subsequently as a Hypnotherapist. I am a founder member of BAPCA (the British Association for the Person-Centred Approach – now tPCA, The Person-Centred Association.

 Sara Callen

I worked for over 50 years in the NHS in the UK, and came to understand the power of the Person-Centred way of being in my professional and private lives. Through my association with Bernard I have understood why I resisted hypnosis at first, and have come to realise how useful it can be for my health – and helping me sleep much better.

Érzelmi rezonancia

Műhelymunkánk során arra teszünk kísérletet, hogy elsajátítsuk az érzelmi rezonancia felismerésének, és az érzelmektől, illetve más pszichológiai jelenségektől való megkükönböztetésének képességét. E képesség támogathatja a praktizáló segítő foglalkozásúakat abban, hogy kapcsolódjanak és tisztnán, világosan legyenek jelen munkájuk során.

Paul Diaconescu

Személyközpontú pszichoterapeutaként több mint tíz éve dolgozom egyénekkel, párokkal és csoportokkal bukaresti privát praxisomban.

 

Alternatív szerelmi kapcsolatok – témafókuszos beszélgetős csoport

Mit jelent a megcsalás neked és mit nekem? Milyen nehézségekkel és örömteli élményekkel néznek szembe azok, akik szerelmi sokszögekben, nyitott kapcsolatokban, poliamóriás kapcsolatokban és hasonló furcsaságokban élnek? Mit gondolsz, mit érzel ezekről a kérdésekről? Mi, a témacsoport meghirdetői, nem vagyunk szakértők, de ezek a kérdések fontosak számunkra, hatnak életünkre. Ha téged is foglalkoztat a téma, gyere, beszélgessünk!

Létszámhatár: nincs

Pilz Fanni:

Még az egyetem alatt találkoztam a CCC-vel- önkéntesként kezdtem, majd az itteni közösség és a Pécsett eltöltött egy hét hamar behúzott magába. Nagyon szeretem a CCC-k intenzitását, azt, hogy napközben ilyen sok órát teszünk abba, hogy saját magunkkal és a környezetünkben másokkal dolgozunk, este pedig tulajdonképpen ugyanez folytatódik, csak egy másik térben találkozunk egymással. Az évek alatt elkezdtem megismerkedni a személyközpontú szemlélettel is- bár mindig is közel éreztem magam hozzá, az elmúlt két évben a képzés keretein belül sokat foglalkozom azzal, hogy hogy tudom a munkámba és a magánéletembe is integrálni azt a szemléletet, amivel ezekben a nyári egy hetekben olyan sokat találkozom.

Klein Dávid:

2009 óta vagyok a CCC szervezője és elkötelezett híve. Szabadidőmben sokat birkózom önmagammal. Ez a találkozó nagyszerű lehetőség erre: fantasztikus emberek között, végezhetek kőkemény önismereti munkát. Együtt sírunk, együtt nevetünk és az, hogy ehhez szervezőként hátteret biztosíthatok, öröm és megtiszteltetés.

A testem, a határaim, a szavaim

Fordítasz a mindennapokban elég időt a saját tested jelzéseire? Engedsz magadnak teret, hogy megtapasztald a saját határaidat? Volt már benne részed, hogy milyen úgy kapni egy érintést, hogy te határozod meg azt? Testorientált (bodywork) feladatokon keresztül, adhatsz magadnak egy kis időt, hogy figyelj arra mit üzen aktuálisan a tested.

Sipos András

Sipi vagyok, jelenleg masszőrként dolgozom. Számomra az érintés elengedhetetlen a mindennapok során. Szeretem, amikor éppen a kezemmel tudok tapintani, mert a kapcsolódás egy másik dimenziójával tudom teljesebbé tenni a pillanatot, amit átélek.

Festeni hívunk téged!

Spontán alakuló csoportfolyamatra, ahol mindenki az aktuális állapotával, érzéseivel vagy egy közösen választott témával foglalkozhat. Majd festés után majd beszélgetünk, hogy a vizualitás mit mond éppen nekünk, mire ad rálátást és hogy hogyan szólalnak meg együtt a készített képek. A témacsoport célja (amennyiben van ilyen), hogy a festék anyagának használatával és a kép készítés ‘megtörténésével’ valamilyen belső tartalomhoz közelebb kerüljünk másik csatornákat/érzékszerveket is bevonva, mint általában az encounter csoportokon.

Létszámhatár: nincs

 

Bredár Bora és Hámori Péter:

Bredár Bora vagyok, 23 éves, festőművész hallgató, közepesen tapasztalt ‘képkészítő’, emellett a szimbólumok világának rétegeiben jártas amatőr felfedező, encounter csoportokra 4-5 éve járok, és a csoportfolymatok mélysége mindig inspirálóan hatott az alkotómunkámra. Szerettünk volna Péterrel lehetőséget teremteni nektek, hogy együtt fessünk.

Hámori Péter vagyok (37). Nagyon érdekelnek a folyamatok, a képek, és általában az élet áramlása. Azt tapasztaltam, hogy a képzőművészeti alkotói folyamat során valahogy mást és többet érzékelhetek magamból és a világ többi részéből; a találkozás ezekkel a mélységekkel segítenek megváltozni. Mindenféle találkozás érdekel. Borával ilyesmi élményeket szeretnénk megosztani. Festeni szeretnénk.