A témacsoportok kezdete – egységesen – 15:00, vége: 16:30.

Alternatív szerelmi kapcsolatok – témafókuszos beszélgetős csoport

Mit jelent a megcsalás neked és mit nekem? Milyen nehézségekkel és örömteli élményekkel néznek szembe azok, akik szerelmi sokszögekben, nyitott kapcsolatokban, poliamóriás kapcsolatokban és hasonló furcsaságokban élnek? Mit gondolsz, mit érzel ezekről a kérdésekről? Mi, a témacsoport meghirdetői, nem vagyunk szakértők, de ezek a kérdések fontosak számunkra, hatnak életünkre. Ha téged is foglalkoztat a téma, gyere, beszélgessünk!

Pilz Fanni:

Még az egyetem alatt találkoztam a CCC-vel- önkéntesként kezdtem, majd az itteni közösség és a Pécsett eltöltött egy hét hamar behúzott magába. Nagyon szeretem a CCC-k intenzitását, azt, hogy napközben ilyen sok órát teszünk abba, hogy saját magunkkal és a környezetünkben másokkal dolgozunk, este pedig tulajdonképpen ugyanez folytatódik, csak egy másik térben találkozunk egymással. Az évek alatt elkezdtem megismerkedni a személyközpontú szemlélettel is- bár mindig is közel éreztem magam hozzá, az elmúlt két évben a képzés keretein belül sokat foglalkozom azzal, hogy hogy tudom a munkámba és a magánéletembe is integrálni azt a szemléletet, amivel ezekben a nyári egy hetekben olyan sokat találkozom.

Klein Dávid:

2009 óta vagyok a CCC szervezője és elkötelezett híve. Szabadidőmben sokat birkózom önmagammal. Ez a találkozó nagyszerű lehetőség erre: fantasztikus emberek között, végezhetek kőkemény önismereti munkát. Együtt sírunk, együtt nevetünk és az, hogy ehhez szervezőként hátteret biztosíthatok, öröm és megtiszteltetés.

KERT és FALAK

A cím és a mögötte rejlő gondolat Paulo Coelho brazil író ’Brida’ című könyvéből származik. Coelho azt írja, hogy az életben minden ember két alap-attitűd valamelyikét veszi fel: ÉPÍT vagy KERTET GONDOZ. Az ÉPÍTŐ hosszú ideig, fáradságos munkával építi épületének falait, de amikor felépíti, befejezi a ténykedést és azután ott él a falai között bezárva. A KERTÉSZ, aki ültet és gondoz, megtanul megbirkózni az időjárás viszontagságaival, megtanul folyamatosan gondoskodni, és megtanul megújulni is, hiszen a kert nagy része rendszeresen lepusztul. A kertész élete folyamatos kihívás és kaland.

Jó érzéssel írom le, hogy a 2011-es CCC óta a ’Kert és Falak’ témacsoport hagyománnyá vált.

A találkozók heteiben egyszer vagy kétszer, az angolóráimon jól bevált technikával, váltott párokkal beszéltük-beszélgettük meg az ’ITT és MOST’-ban, hogy kinek mit jelent ez a metafora, majd egy szép zöld spirál alakú kertben és egy rajzolt falon vizuálisan is megjelenítettük az elmondottakat. Szeretettel várok minden régi és új érdeklődőt!

Bánátiné Tóth Ágnes:

Angoltanár, személyközpontú tanácsadó, encounter-csoport facilitátor és jógaoktató vagyok. 12 évvel ezelőtt a szegedi CCC-n lettem encounter-rajongó, de történetem a személyközpontúságban 30 évvel ezelőtt kezdődött, amikor elkezdtem az angoltanár képzésemet. Az elmúlt 12 évben közel 2800 órát töltöttem kisebb nagyobb, facilitált és kinevezett facilitátor nélküli csoportokban, résztvevőként és facilitátorként, Magyarországon és külföldön is.

A szülés Janus-arcai – Lelki és családi élmény versus hightech orvoslás

Buda Béla tíz évvel ezelőtti írásának címét kölcsönöztem a témacsoport elnevezéséhez, tisztelettel és hálával gondolva mindarra, amit írásaiban és előadásaiban képviselt a perinatális területen. Gondolatai a mai napig érvényesek, nem veszítettek aktualitásukból.

A szülés/születés minősége legalább olyan fontos, mint annak közvetlen eredménye. Messzire nyúló jelentősége lehet annak, hogy ez az életesemény milyen élmény az édesanya, a baba és a születő család számára. A témacsoport résztvevőivel összegyűjtjük azokat a szempontokat, feltételeket, körülményeket, melyek egy csodálatos, pozitív szülés/születés élményhez vezethetnek. Ki, mikor, hol és hogyan járulhat hozzá, hogy mindez megtörténhessen?

Novák Julianna:

1990-ben tanítóként részt vettem a budapesti Rogers Iskola létrehozásában, ahol mind a négy – már felnőtt – gyerekem megismerte és megszerette a tanulás szabadságát. 1996-tól dúlaként kísérek szüléseket otthon és kórházakban. Perinatális szaktanácsadóként és dúlaként kommunikációs tréningekkel és egyéni tanácsadással segítem a várandós és kisgyerekes szülőket. Jelenleg az ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszékén óraadóként tartok kurzust szülés/születés témában. A fő érdeklődési és kutatási területem a perinatális (születés körüli) tudományok, történések alakulása szerte a világban.

„ jöjj, jöjj, bárki is legyél ..
ez nem a kétségbeesés karavánja”

                                                   Rumi

OpEn – Open Encounters
nyílt kiscsoport a CCC-n

Az OpEn egy nyílt kiscsoport, mely kísérlet az esti, kötetlen beszélgetések és a zárt kiscsoportok közti űr áthidalására. A csoportot minden témacsoport-időben megtartjuk, de a résztvevők mindössze egyetlen alkalom erejéig kötelezik el magukat és minden alkalom egyben az első is. A csoportnak nincs sem felső, sem alsó létszám korlátja.

A koli udvarán töltött esték feledhetetlenül értékes részei a CCC-nek. Az udvar – a maga szépségében – nyitott és kötetlen. Egymás mellé keveredve – játszva, énekelve, a fűben henteregve, borozgatva, vizipipázva, sokat nevetve, vagy komolyan beszélgetve magunkról és a világ dolgairól – számtalan ismeretség és barátság született már itt.

A kiscsoportok mindig is a CCC szívcsakrájában voltak. Itt jut ránk a legtöbb idő, itt ismerjük meg egymást talán leginkább. Legtöbbször itt osztjuk meg egymással örömünket, bánatunkat, gondjainkat és féltve őrzött titkainkat. Összekovácsolódunk. A kiscsoport – a maga szépségében – zárt és szigorú. Elvárja az elköteleződést – legyél ott az elejétől a végéig – mert ez külső szabály segít, hogy biztonságosabban, szabadabban érezzük magunkat belül.

Az OpEn nem annyira fesztelen, hogy alkoholt igyunk, de nem is annyira szigorú, hogy végérvényesen – a teljes CCC ideje alatt – elköteleződjünk egymás mellett. Nem egymás mellé keveredünk a sötétben, hanem tudatosan választjuk a jelenlétet az adott alkalom elejétől a végéig, de – ha akarunk – másnap már máshol lehetünk jelen. Az OpEn mindig újra kezdődik. Sose juthatunk el a második alkalomig, cserébe minden alkalom az első lehet.

Egy új hely a találkozásokra.

Klein Balázs

Végzettségemet tekintve pszichológus vagyok és jogász, és közgazdász. Tizenhat éves korom óta számtalan CCC csoporton voltam résztvevő és facilitátor. Feleségemmel és három fiammal élünk együtt. Szenvedélyem a techno, az irodalom és a kapcsolatok.